Halil İnalcık… Bu ismi zikrettikten sonra daha fazla açıklama ile okuyucuyu yormak niyetinde değilim. Kendisini tanımayanlara veya tanımasına rağmen daha önce okumayanlara tek tavsiyem var. Okuyun, araştırın.

Halil İnalcık, Osmanlı tarihini cümle cihana aydınlatmakla birlikte, bilime ve dünyaya bakış açısıyla Türk Milliyetçiliğini başka bir boyuta taşımıştır. Tarihimizin büyük şahsiyetlerindendir. Yazdıkları kadar kendisi de tarihsel bir değerdir. Türk tarihinin büyük şahsiyetlerinin ortak özelliklerinden olan Türkçe’yi güzel kullanmak ve yaşadığı dünyada neler olduğuna hakim olmak bu memleket için faydalı işler yapma niyetinde olan gençler için güzel bir örnektir.

Rahmetli Mustafa Kemal Paşa’nın kurduğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden mezun olan Halil İnalcık, bu vesikada kendi gözünden Gazi Paşa’yı anlatmaktadır.

Başta Halil İnalcık ve Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu aziz milletin uğrunda ömür tüketen, ismini bildiğim ve bilmediğim tüm Türk büyüklerini rahmetle anıyorum.

***

“Biz Ankaralılar, yani çocuklar, büyükler sanki Atatürk’ün evinde yaşıyormuş gibi hissederdik kendimizi. Tabiatüstü bir insan gibi algılıyoruz onu, tarihini okuyoruz; Sakarya’yı nasıl kazandı, Yunanlı komutanı nasıl esir aldı, vatanı nasıl kurtardı. O, bizim için dokunulmaz bir şahsiyetti, hâla da öyledir.

Mesela bundan iki üç sene önce 10 Kasım’da onun ölüm yıl dönümünde Bilkent’te bir konuşma istediler benden. Bilkent Orkestrası vardı konuşma yaparken. Konuşma yaparken birden gözlerim yaşardı, kafamı eğdim saklamak için , orkestradakiler ayağa kalktı. Alkış kıyamet…

Çok duygusal bir andı. Biz, Atatürk’ü gerçekten bir baba gibi hissediyorduk. Olağanüstü varlıkla aynı mekanda yaşıyormuş hissindeydik. Kaldı ki ben Atatürk’ün açtığı Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde okudum. Biz onun öz çocukları gibiydik. Öldüğünde hakiki bir yas sardı Türkiye’yi. Biz onun mektebinde okumuş öğrenciler olarak çok sarsıldık.”

Bu vesikanın kaynağı, 2005 yılında Emine Çaykara tarafından kaleme alınan Tarihçilerin Kutbu “Halil İnalcık Kitabı” eserin 44. sayfasıdır.

 

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

zaferyemin

Latest posts by zaferyemin (see all)

You may also like