4 Mayıs 1982 yılında Boston’da teröristlerce katledilen Orhan Gündüz, 1922 yılında İstanbul Sarıyer’de dünyaya gelmiştir. Çocukluğunu Emirgan’da geçiren Gündüz, 1942 yılında Harp okulundan mezun olmuş, 1954 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapmıştır. 1954 yılında yüzbaşıyken Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmış, Amerika’ya yerleştiği 1963 yılına kadar İstanbul’da dış ticaretle ilgilenmiştir.

Amerika’nın Massachussets eyaletinin Boston şehrine yerleşen Gündüz, kısa sürede Boston’da tanınan bir sima haline gelmiştir. Oğlu Ferdi Gündüz’ün üniversite eğitimi için Boston’a taşınan Orhan Gündüz, Boston’da kendi işini kurmuş, Türkiye’de yürüttüğü ticareti Amerika’ya taşımıştır. 1963-1971 yılları arasında Boston’a kendisinden sonra gelen Türklerin Amerika’da işleyen düzene alışmalarında soydaşlarına yardımcı olmuştur. Orhan Gündüz’ün sosyal ilişkilerindeki başarısı ve yardımseverliği Boston’da Türk olmayan unsurlar arasında da tanınmasını sağlamış, bunun neticesinde Gündüz 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti Boston Fahri Konsolosu olarak göreve başlamıştır.

Boston’daki Türklerin sevgi ve saygısını kazanan Gündüz, Boston halkı içinde de adeta bir baba figürü haline gelmiştir. Boston’da Türklerin yanı sıra Rumlar, Araplar ve Ermeniler de başları sıkıştığında Orhan Gündüz’ün kapısını çalar olmuş, merhum Gündüz de Türk töresi gereği kendisinden yardım dileyenleri geri çevirmemiştir.

Buna rağmen, 1970’lerde gerek Ermeni teröristler tarafından kurulan ASALA, gerek Rum teröristler tarafından kurulan EOKA, gerek ise kurdukları Baas rejimleri ile Ortadoğu’da Türklere saldıran Araplar, başları sıkıştıklarında kapısını aşındırdıkları  Orhan Gündüz’e saldırmışlardır. Ermenistan özelinde Ermeni diasporası tarafından desteklenen ASALA, 1970 ile 1985 yılları arasında 31 Türk diplomatını şehit etmiş, savunmasız yaşayan gurbetçi Türklere zarar vermiştir. ASALA ayrıca 1980’de Kaliforniya’daki Türk seyahat şirketlerini bombalamış, Türkiye dışında buldukları her fırsatta Türklere karşı insanlık suçu işlemiştir. 26 Şubat 1992’de Hocalı’daki Ermeni mezalimi Ermenilerin Türk düşmanlığına başka bir örnektir. Ermeni teröristlerin buldukları her fırsatta Türklerin canına kastetmesi hafızamızdan asla silinmeyecektir.

Orhan Gündüz, Amerika’da Türk milletinin adını yüceltmiş, Boston’da Türklere karşı ırkçı önyargıların kırılmasında önemli bir rol oynamıştır. O sırada dünyada Türklere zulm eden Ermeni diasporası, saldırganlıklarının yanında yürüttükleri algı operasyonunun önünü tıkayan Orhan Gündüz’ü istifa etmesi için kendisini defalarca tehdit etmiştir. Orhan Gündüz,  Ermeniler tarafından katledilen nice diplomat ve zararsız sivilin farkında olmasına rağmen bu tehditlere aldırmamıştır. Ermeni teröristler, tehditlerle sindiremedikleri Gündüz’ün “Sizlere pabuç bırakmam” cevabı üzerine Boston’ın merkezinde bulunan hediyelik eşya dükkanını bombalamıştır. Boston’ın göbeğinde bulunan bu akıl almaz saldırının failleri bulunamamış, sigorta şirketi Gündüz’ün dükkanını onarmakla kalmıştır. Orhan Gündüz, canına kast edilmesine rağmen Türklüğünden ödün vermemiş, ASALA’nın ne denli vahşi olduğunu bilse dahi Türkiye Cumhuriyeti Fahri Başkonsolosluğu görevinden istifa etmeyi asla kabul etmemiştir. Uzun bir dönem tehdit altında kalan Gündüz, buna rağmen fahri konsolosluk görevinden istifa etmemiş, Ermeni teröristlere ödün vermemiştir. 4 Mayıs 1982 akşamı iş yerinden evine dönen Gündüz, kendisini uzun zamandır takip etmekte olan Eremeni teröristler tarafından günlük dönüş yolunda kalleşçe vurulmuş, olay yerinde şehit olmuştur. Orhan Gündüz’ün şehadetine türlü milletlerden insanlar şahit olmuş, ifade vermiş ve birbirlerinden habersiz bir şekilde katil teröristlerin robot resmini çizdirmiştir. Maalesef Amerikan Federal İstihbarat Bürosu (FBI) ve Boston Polis Departmanı katilleri bulmayı istememiş veya becerememiştir. İkisi de Amerika Birleşik Devletleri için büyük bir utanç, iki kurum için de silinmez bir lekedir.

Şehit Fahri Konsolos Orhan Gündüz’ün cenaze namazı “yüksek güvenlik önlemleri” altında New England’da bulunan Quincy Camiinde kılınmış, cenaze namazının ardından şehidimizin naaşı Boston’da bulunan Forest Hills Mezarlığı’na defnedilmiştir. 1994 senesinde Orhan Gündüz’ün adını yaşatmak adına açılan Türk okulu eğitime kesintisiz devam etmektedir. Ayrıca Orhan Gündüz’ün Ermeni diasporası tarafından katledildiği konumda 1983 yılından beri Amerika Türklüğü, Orhan Gündüz’ü anma etkinlikleri düzenlemekte, şehidimizin adını yaşatmakta ve ölümsüzleştirmektedir.

Orhan Gündüz’ün şehadeti ve hayatı, gurbette yaşayan Türkler için bir örnektir. Resmi olarak bir ağırlığı bulunmayan, sözcülük dahi yapmayan bir görevde olan Gündüz, yalnızca Türklüğü dosdoğru yansıttığı ve yaşattığı için defalarca tehdit edilmiş, dik duruşu ve Türklüğünden ötürü Ermenilerce katledilmiştir. Orhan Gündüz’ü ve Türklük uğruna şehit olan tüm büyüklerimizi bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyor, Amerika’nın Boston şehrine uğrayan her Türk’ü merhum Gündüz’ün kabrini ziyaret etmeye ve şehit olduğu konuma uğramaya davet ediyorum. Tanrı Türk’ü korusun ve yüceltsin.

Şehit Fahri Başkonsolos Orhan Gündüz’ün şehit olduğu konum:39-43 Newton St, Somerville, MA 02143, Amerika Birleşik Devletleri.

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

zaferyemin

Latest posts by zaferyemin (see all)

One thought on “Şehit Fahri Başkonsolos Orhan Gündüz’ün Hayatı

Comments are closed.

You may also like