Gün Sazak 26 Mart 1932 yılında doğdu. Orta ve lise tahsilini Ankara Maarif kolejinde yapan Sazak 1951-1959 yılları arasında ABD’ye gitti.1972’de bir inşaat firması kurarak müdürlüğünü üstlendi. Müdürlüğü döneminde 6 Liman,1 havalimanı ve 1 hastanenin yapımında görev aldı. Milllyetçi Hareket Partisine girdi ve genel kurul üyeliğine seçildi. 1973’deki kongre ile yeniden genel kurul üyeliğine getirildi. Bu kongre Sazak’ı aynı zamanda MHP Genel Başkan Yardımcısı yaptı.
Şehit Gün Sazak 21 Temmuz 1977 tarihinde kurulan AP, MSP, MHP koalisyon hükümetinde parlemento dışından Gümrük ve Tekel Bakanı oldu. Gün Sazak’ın bakanlık dönemi Türk tarihinde kaçakçılığa karşı en şiddetli mücadelenin yürütüldüğü bir dönem olarak hatırlanacaktır. Gün Sazak, üstün çalışma şevki ve azmi ile başarılı bir bakanlık döneminde tüm kesimlerin takdirini kazanmıştır.
27 Mayıs`ta pusuya düşürülüp çapraz ateş sonucu şehit edilen Gün Sazak’ın ölüm haberi, tüm MHP ve Ülkücü kuruluşlara tam bir şok yaşatmıştı. Olayın akabinde Ankara-Bahçelievler 3. caddedeki MHP genel Merkezine gelen Başbuğ Türkeş, olağanüstü bir şekilde üzüntü içindeydi.Kendsini karşılayan gençlik teşkilatları mensuplarına şu sözleri söyledi; “Bunların tek amaçları bizi ağır tahrikler içine sokup, terör ve şiddetin içine çekmek ve ülkeyi bölmektir. Aman gençlerimiz bu tahrike asla kapılmasınlar. Herkesi uyarın. Herkes sakin olsun.
DEV-YOLve DEV-SOL ile DEV-GENÇ’ e güç bakımından rakip olan DHKC( Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi) suikastı üstlenmiştir.
“DHKC Özel Açıklamalar: Cumhuriyet Gazetesi’ne: Faşist Şef Gün Sazak”adı altında bir bildiri yayınladı.
27 Mayıs 1980 tarihinde uğradığı hain saldırı sonucu şehit edilen Gümrük ve Tekel Eski Bakanı Gün Sazak,memleketi Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sazak köyüne defnedildi.
Gün Sazak
Kurudu gözde pınarlar, canım içre canım gitti
Devrildi iri çınarlar, nice gül fidanım gitti
Bölünmesin diye millet, baki kalsın diye devlet
Dağlar gibi kemikle et, seller gibi kanım gitti
Param parça idi ruhum, ellerinde bir gürühun
Tufanı bumudur Nuh’un, diye arşa ünüm gitti
Hey yakınlar uzaklar, bekler pusular tuzaklar
Tayfuna dönsün Sazaklar, göz ışığım Gün’üm gitti
Yetim kaldı körpe çağam, feryadımı nice boğam
Gün doğmak üzere ağam, gün batarken inim gitti
Bu bir nesildir sürekli, gözü pek çatal yürekli
Zor günlerimde gerekli, tuğ gibi beş binim gitti
Sakarya, esti yiğitler, bağrı kan süslü yiğitler
Süphan göğüslü yiğitler, gittiyse benim gitti.
Buminhan Göktuğ Yiğit
Latest posts by Buminhan Göktuğ Yiğit (see all)
- Atatürk’ün Kendi Kaleminden Atatürk Türkçülüğü - 29 Eylül 2020
- Hanlık Öncesi Kırım Tarihi - 2 Eylül 2020
- Ey Türk - 14 Ağustos 2020
- Osman Değil Aslan! - 20 Ağustos 2019
- “EY ABD” Cezayirli Gazi Hasan Paşa - 9 Haziran 2019