Muhteşem! Cuma

Black Friday diye ortaya çıkan ve son zamanların en çok konuşulan olayı nedir, nasıl ortaya çıkmıştır ve ne sonuçlar doğurmuştur?

Gündemimizde ve yerinde…

Black Friday, ABD’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma gününe denir. Gün 1932’den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilir. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar, ve beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. Black Friday bir resmi tatil sayılmaz.

Kapitalizmin bir parçası olan markalaşma ve tekstil çılgınlığı hızını alamayıp bir kampanya başlatıyor. Tabi biz durur muyuz?
Zaten bir çok yurt dışı menşeli firmalar ülkemizde tekstil ihtiyaç karşılama oranının büyük bir kısmını kapatıyor. Öyleyse çoğunlukla batı ülkelerinde ortaya çıkan kampanyaları ya aynı şekilde uygulamalı ya da uyarlamalıyız.
Black friday kampanyası da bunlardan birisi olarak karşımıza çıktı. Başta Black Friday kampanyasına her zaman ki gibi ülkemizde neredeyse yarı yarıya denecek şekilde karşıt görüşler atıldı. Bunlar “dinimize yapılan büyük bir operasyondur.” denildiği gibi, “Ya ne alakası var! Sıradan bir indirim günü, abartmayalım.” da denildi. Daha sonrasında Türkçe karşılığı “kara cuma” olan Black Friday, büyük mağazalara tepkiler ortaya çıktığı için “Muhteşem Cuma” olarak anıldı.
Ve bence tepkilerin çoğu geçti veyahut unutuldu diyebiliriz.
Şahsımın da – kısa denmeyecek şekilde- indirimlere bakmak için harcadığım zaman yerini buldu mu?

 

Ülkemizde sanal alemde olan belli başlı elektronik, tekstil, gıda, sağlık ve kişisel daha birçok ürünün satıldığı siteleri şöyle bir gezdim. Daha öncesinde konunun merakı ile de kaydettiğim birçok farklı ürünleri muhteşem cuma için hazırda tuttum. Karşılaştığım manzara şaşırtmadı ama bizleri (affedersiniz) ama aptal yerine koyması ziyadesiyle sinirlendirdi. Neredeyse kaydettiğim ürünlerin üçte biri eski fiyatlarından daha pahalı bir şekilde karşıma çıktı.

E herkes akıllı!
Bu bahsettiklerim internet alışverişlerinden. Bunun gerçek hayatta bizzat mağazasından beş duyu organını kullanarak almak isteyenler ne yaptılar acaba?

 

Bizzat şahit olmadım ama haberlerden ve sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla REZALET olaylar yaşandığını anladım.
Kampanya günü için özel yalanlarla işinden izin alanlar, parası yeterli olmadığı için ailesine eğitim ihtiyaçlarından bahsedip muhteşem cumada bizim de tuzumuz olsun diyenler mi dersiniz, bence daha da trajedi ve epik olaylar vardır.
Bunlar kampanya gününe hazırlık aşamasında gerçekleşen olaylar. Tabi bir de kendinizi hazırladığınız ürünü almak için büyük mücadele sırası var. Tabiri yerinde ise sabahın köründe mağaza önlerinde uzunca kuyruklar .Mağaza çalışanlarının “start ” vermesi ile birbirinin üzerine çıkmak için bir yığın insan, mağazaya ilk girme çabalarının getirdiği cam kırıkları, elden ürün kapmaca…
Sonuç hayal kırıklığı.
Olmazsa olmaz başka bir ülkeden (Kanada) gelen gayet nezih ve saygılı görüntüler.
Böyle kampanyalar bizim insanlarımızı mutlu eder mi bilmem ama zar zor kazanılan paranızı çarçur edecektir.
Bir daha ki etiket fiyatının yarısında görüşmek üzere…

Hoşça kalın…

            MZHSD 

Hasan Süha DOĞAN 

 

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Hasan Süha Doğan

Dün Bugün Yarındı..

Latest posts by Hasan Süha Doğan (see all)