Ölüm Hepimizi Bulacak (Pîrî Reis)

İnsanız. Doğuma seviniyor, ölüme üzülüyoruz. Gelirken biz bilmesek de bazı gerçekleri kabul ederek dünyaya geliyoruz. Dünya kimseye söz vermedi; geldik, vakti gelince gidiyoruz. Türk tarihi içinde yaşadığımız  zamanın -en fazla yüz yıl- pek bir hükmü yok. Kümülatif bir şekilde katkı sağlamaya çalışıyoruz. Dünyada ölümsüzlüğü arıyoruz.

Ölümsüzlüğün yolunun hatırlanmak olduğu artık bayağılaştı, zikretmek yerine fiile dökmek elzemdir. Bu vesikada, Batı Anadolu’da dünyaya gelen büyük Türk denizci ve coğrafyacı Pîrî Reis’in amcası Kemal Reis’in ölümünü Kitab-ı Bahriye’de bize aktarışını okuyacağız. Ölümden kaçmanın imkansız olduğunu hatırlatmak, buna göre yaşamak ve hayatta bazı şeylerin hayattan önemli olduğunu hatırlamak adına Pîrî Reis’in Kitab-ı Bahriyesinden amcasının şehadetini bizlere aktardığı metni Prof. Dr. Afet İnan hanımın İngilizce yazdığı “The Life and Works of Pîrî Reis” kitabından, İngilizceden çevirdim.

Hazırda zaten Türkçe olan bir kitabın neden İngilizceden Türkçeye çevirildiğini soranlar için de ufak bir açıklamam var, Kitab-ı Bahriye’nin el yazmaları dünyada pek az, ayrıca kitabı okumak için alınması gerek fakat maalesef Türk Yayınevleri kaynaklarını “Allah-u Ekber diyen Kürşad ve Kırk Çerisi” gibi kitaplara harcadığı için en ucuz Kitab-ı Bahriye (okunabilir durumda olanı) 400 liradan başlıyor. Kendimi yeterince açıkladığıma inanıyorum.

Büyük Türk levendi Pîrî Reis’in sözlerine geçmeden evvel, Türklük davasına can alıp can veren cümle şehitlerimizi ve bizden önce giden tüm büyüklerimizi rahmet ve saygıyla anıyor, ayrıca 1930’lu yıllarda “The Life and Works of Pîrî Reis” gibi bir eseri biz genç Türklere bırakan Afet İnan hanımı saygıyla selamlıyorum. Tanrı Türk’ü korusun ve yüceltsin.

 

“Birçok insan geri döneceğine inanarak gider, bazen bazıları geri dönmez. Nereye gittiklerini yalnızca Allah bilir. Kemal’i görmek için dışarı çıkmıştı ama gemisi onu göremeden battı. Herkes O’nun (Kemal Reis) şanından bahsederken, o şanıyla birlikte bizler için kayboldu. Bu dünyada sözler uzun vadede sadece bir söylentiye dönüşür ve herkesi ikiye katlar. O, Bayezid Han’ın hizmetindeyken ölüm meleği ona giden yolu buldu. Allah kendisini bir duayla ananlardan razı olsun. Kemal Reis’in hayatı sona erdi. Biz hep arkadaydık. Kemal Reis, Sultan için tam 17 sene görev yaptı ve 917 (1511) yılında şehit oldu. Yakında ölüm hepimizi bulacak. Bu kağıt parçası dahi yok olacak.”

Kaynakça:

İnan, Afet. Life and Works of Pirî Reis. çev., Leman Yolaç, Engin Uzmen. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2008.

 

 

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

zaferyemin