Как сын Султана Абдулазиза Хана, он родился в Стамбуле. Он является главой династии и последним исламским халифом. Абдулмеджид Эфенди, будучи ребенком, прошел военное и религиозное образование, стал мастером верховой езды, охоты, фехтования и стрельбы, проявлял особый интерес к живописи и музыке. Он читал и анализировал фотографии, гравюры и такие источники, коллекцию дворца, читал и изучал книги по анатомии и искусству, поддерживал искусствоведов и культурные мероприятия. В ранних работах Абдулмеджида Эфенди наблюдаются ориенталистические влияния, имеющие символическую форму изложения. Абдулмеджид Эфенди, отражая в своих полотнах ориентальный мир, который привлекал внимание Запада, также изображал линии современного мышления, проникающие в османскую жизнь

23 августа 1944 года он скончался от внезапного сердечного приступа в своем доме в Париже во время завтрака

Гете в гареме / Рассмотрение (1918)

Произведение, названное “Гете в гареме / Рассмотрение “, является главным произведением, определяющим место Халифы Абдулмеджида Эфенди в художественном движении ориентализма и объясняющим его личное художественное понимание. В произведении мы видим, что образное выражение подробно исследует фигуру, начиная с ее позы, отражающей черты классицизма, и интерпретирует ее в этом направлении. Халифе Абдулмеджид Эфенди, будучи членом дворца, также создавал произведения, иллюстрирующие сцены, отражающие закрытую жизнь Османского дворца, перемещаясь по его территории, как художник дворца. Он документирует все, начиная от одежды принцесс во дворце, заканчивая книгами, которые они читают, и музыкой, которую слушают. Халифе Абдулмеджид Эфенди изобразил отрывок из жизни принцессы, проживавшей в гареме Османского дворца в конце 19 века, с использованием ориенталистического художественного подхода. Принцесса изображена, улегшись на красном кресле, внутри комнаты, стены которой покрыты коврами и деревом. Сразу рядом, находящиеся на столике около вазы, открытые и прочитанные письма определяют близкие отношения принцесс с внешним миром. У принцессы глубокое декольте на груди. Декольте и рукава этого платья с глубоким вырезом оливково-зеленого цвета, как и пояс, облегающий талию и определяется складками прозрачной ткани, в произведении “Гете в гареме / Рассмотрение”. У ее ножках есть декоративные туфли, отражающие французскую моду. Принцесса, держа в руках книгу Гёте, прервала чтение, и сосредоточенным, задумчивым взглядом и уверенным стилем, погрузилась в свои мысли, сосредоточенным на одной точке, таким образом описывается.

TÜRKÇESİ

Sultan Abdülaziz Han’ın oğlu olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Osmanlı Hanedan Reisi ve son İslâm Halifesi’dir.

Abdülmecid Efendi, çocuk yaşta askeri ve dini eğitim görmüş, binicilik, avcılık, eskrim ve nişancılıkta ustalaşmış, resme ve müziğe özel bir ilgi duymuştur. Fotoğraf, gravür gibi kaynakları, saray koleksiyonunu, anatomi ve sanat kitaplarını okuyup incelemiş, sanat ve kültür adamlarına, etkinliklerine destek vermiştir. Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerini bilen Abdülmecid Efendi, mimarlık, tarih ve edebiyata merak duymuştur. Biniciliğe çok meraklıdır ve bu sevgisi ilerde eserlerine de yansımıştır. Resimin dışında hat sanatı ve müzikle ilgilendiği hatta birkaç bestesinin de olduğu bilinmektedir. Simgesel bir anlatıma sahip olan Abdülmecid Efendi’nin ilk eserlerinde oryantalist etkiler gözlenmektedir. Abdülmecid Efendi Batı’nın ilgisini çeken oryantal dünyasını tuvallerine yansıtırken, Osmanlı hayatına giren modern zihniyetin çizgilerini de resmetmiştir.

23 Ağustos 1944’te Paris’teki evinde kahvaltı ani bir kalp krizi geçirerek vefat etmiştir.

 

Haremde Goethe/ Mütalaa (1918)

Halife Abdülmecid Efendi’nin kişisel sanat anlayışını açıklayan Haremde Goethe/ Mütalaa adını verdiği eser aynı zamanda onun Oryantalizm sanat hareketi içindeki yerini belirleyen başyapıtıdır. Eserde figüratif anlatımın klasisizmin özelliklerini yansıtan pozundan başlayarak figürü ayrıntılı olarak inceleyip bu doğrultuda yorumladığını görürüz. Aynı zamanda Oryantalist sanat hareketinin özellikle görseldeki düzen için özel olarak tasarlanan mekân kurgusunu çok yakından incelemiş olduğunu ve özümseyerek yapıtlarında uyguladığını belirleriz.

Halife Abdülmecid Efendi, bir saray mensubu olmanın yanı sıra, saray ressamı gibi sarayın içinde dolaşarak, Osmanlı sarayının dünyaya kapalı yaşamını yansıtan sahneleri resimleyen eserlere de imza atmıştır. Saray içinde prenseslerin giysilerinden, okudukları kitaplara ve dinledikleri müziğe kadar her şeyi resimleyerek belgelemektedir.

Halife Abdülmecid Efendi, Osmanlı sarayının haremi içinde 19. yüzyılın sonlarında yaşayan bir prensesin hayatından alınmış kesiti oryantalist özellikler taşıyan bir sanat anlayışıyla resimlemiştir. Prenses, duvarları halı ve ahşap kaplı bir odanın içinde, kırmızı maroken bir koltuğa uzanmış olarak resimlenmiştir. Hemen yanında bulunan sehpanın üzerinde yer alan vazonun yanında bulunan açılmış ve okunmuş mektuplar, prenseslerin dış dünyayla kurdukları yakın ilişkiyi belirlemektedir. Haremde Goethe/ Mütalaa adını verdiği eserinde kendisine poz veren prensesin derin göğüs dekolteli yakası ve kolları, beli kavrayan kuşağı gibi zeytin yeşilidir ve şeffaf kumaşın kıvrımlarıyla belirlenmiştir. Ayaklarında Fransız modasını yansıtan dekoratif iskarpinler bulunmaktadır. Elinde Goethe’nin bir kitabını tutan prenses, okumaya ara vermiş, dikkatli, düşünceli bakışlarla ve kendinden emin tarzıyla bir noktaya dalmış olarak betimlenmiştir.

 

Kaynakça:

https://www.kulturportali.gov.tr/portal/abdulmecid-efendi

https://www.istanbulsanatevi.com/sanatcilar/soyadi-h/halife-abdulmecid/halife-abdulmecid-1868-1944/

https://arhm.ktb.gov.tr/artists/detail/2007/abdulmecid-efendi-1868-1944

https://www.sanatlaart.com/turk-ressamlar-dizisi-abdulmecid-efendi/

https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/halife-abdulmecid-efendi-1868-1944/

https://islamansiklopedisi.org.tr/abdulmecid-efendi

https://arhm.ktb.gov.tr/artworks/detail/80/haremde-goethe

Osmanlı Hanedanı’ndan Bir Ressam Abdulmecid Efendi, TBMM Milli Saraylar Kütüphanesi

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.