Geçtiğimiz yüzyılda yerli araba çalışmaları yapıldı ancak bazı sebeplerden dolayı başarısız olundu. Başarısızlığın sonucu olarak ithal markaların satış danışmanlığını yapma görevi de bize kaldı. Tüm tesisler bu sisteme göre dizayn edildi. İş insanları ciddi paralar ile yatırım yaparak bu sistemin kökleşmesini sağladılar. Otomotiv endüstrisinde büyük yatırımlar ARGE’ye yapılır. Bu da ülkemizdeki distribütörleri ilgilendirmiyordu. Bu durum ‘Yap-İşlet-Devret’ modelinden çok daha karlıydı. Yerli araba söz konusu olduğunda oralı olmuyor ve yatırım yapmıyorlardı. Ekonomi açısından da durum karışıktı. Üretmeden aldığın vergi ile üretirsen elde edeceğin gelir arasında açık vardı. Hem yatırım yapacaksın hem de gelirini düşüreceksin. Bu durum maalesef basit politikalar ile geçiştirildi. İktidar sahipleri bir ara diline aldı bu konuyu. İnanmadık. Çünkü inanacak şeyler yapmıyorlardı. Çözüm süreci, Oslo, Bop vs…

Bir gün külliyede bir toplantı var. Tüm medya orada. Cumhurbaşkanı konuşuyor. Yerli araba yapacağız. Hafif bir tebessüm oluştu. Birden ‘Babayiğitler’ demeye başladı. Anlamadık. Birilerinin adı okunuyor, ayağa kaldırılıp alkışlanıyordu. Birkaç şirket ismi okundu alfabetik bir şekilde.. Anadolu Grubu, BMC, Kıraca Holding, Turkcell, Zorlu. Düşünmeye başladık. “Turkcell elektronik kontrol ünitesi ve teknolojik küçük dokunuşlar yapar. Kıraca Holding sahip olduğu hekzagon stüdyoları sayesinde tasarımlar yapar. Bu holding elektrikli araçda üretiyor, tecrübesi var. BMC ve Anadolu Grubu motorun yapısı ve güç aktarma organlarını üretebilir. Zorlu ise teknolojisini, altyapısını ve imkanlarını ortaya koyar.” İş ciddileşiyordu.

Bu işin kamusal platformuyla Sanayi Bakanlığı ilgilenecek dendi. Bakan kimdi? Evet. Mustafa VARANK. Makam aracı elektrikli olan ve metrobüs ile seyahat eden Bakan var ya işte o. Soruşturduk. Tüm cepheler tanıyor ve seviyor.Sanayilerde umut var. Tabi alışık olduğumuz bir durum değildi bu. Gittikçe ilgimizi çekmeye başladı. Yüzümüzü ortaklara döndük.

Gelin hep beraber bu şirketleri inceleyelim.

Otomotiv grubunda ciddi sayıda şirketi bulunan Anadolu Grubu 1960 yılından beri otomotiv endüstrisinin Türkiye ayağında önemli bir yerdedir. Isuzu ile yaptıkları ticari araçlar, Kia ile binek otomobiller, Antor ve Lombardini ile endüstriyel motorlar, Honda güç ürünleri, Antrac çapa makineleri ve Landını ile traktör faaliyetlerini yürütmektedir. Şirketin tecrübesi projeyi rahatlatacaktır. Bünyesinde bulundurduğu Çelik Motor ve yukarıda bahsi geçen şirketler ile olan iştirakleri sayesinde ülke teknolojisine katkı ve deneyim sağlayan grup, araç şasi, gövde ve güç aktarma organları üretim ve tasarımında ciddi rol oynayacaktır.

Ciddi oranda Katar ortağı bulunan BMC sağlam araç gövdesi ve aktarma organlarına yapacağı katkı ile kendinden söz ettirecektir. Son durumda Cumhurbaşkanımıza yakınlığı ile bilinen Ethem Sancağın sahibi olduğu şirkettir. Savunma sanayiine %70! oranında yerli kirpi ürettiklerini açıklayarak girdiler. Ne yapacakları tam kestirilemese de Ethem Beyden ötürü büyük rol oynayacaklardır.

Kıraca Holdingin bünyesinde bulunan Karsan tarafından geçtiğimiz günlerde 8 metre uzunluğunda elektrikli bir otobüs piyasaya tanıtıldı. Adı da Atak. Bu otobüs milli ölçütlere çok yakın. Elektronik kontrol ünitesi Türk mühendisler tarafından üretildi. Sadece yakıt pili BMW’den alınmakta. Tasarım, aktarma organları, elektrik bağlantıları tamamen şirket bünyesinde ele alındı. Yerli arabanın elektrikli olacağını söylemiştik. Ciddi sayıda otobüs üretimi olan şirketin tasarımda da gayet başarılı olduklarını belirtmeliyim. Çelik Motor şirketinin araç kiralama ve satış noktasında ciddi yazılım çalışmaları bulunuyor.

Dönemin Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu verecekleri katkıyı gayet net bir şekilde açıkladı. Yerli araba projesinde, ulaşımda kullanılan akıllı teknolojileri geliştireceklerini, yapay zeka çalışmaları, bilişim sistemleri  ve önemli bir özellik olan akıllı sürüş teknolojisine katkıda bulunacaklarını dile getirdi. Türkiye’nin dört bir yanına ulaşan iletişim ağı bu projenin yıllar sonra ciddi seviyeleri yakalayabilmesi için çok önemlidir.

Zorlu Grubunun Electrip adı altında pekte dillenmeyen bir enerji şirketi vardır. Vestel ismiyle tanınan grubun enerji alanında da güzel çalışmaları var. Hem de elektrik enerjisi. Tam isabet. Enerji temini ve şehirlerin altyapısal çalışmalarını kimin yapacağı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bir bilgi daha, Türkiye’nin en yaygın şarj istasyonları ZES adı altında Zorlu Gruba aittir. Aracın koltuk ve iç tekstil tasarım ve üretiminin de Zorlu Gruba ait Taç, Valeron, Linens, Pierre Cardin markaları tarafından yapılması heyecanla beklenmektedir.

 

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum sebebiyle ithalatı azaltıp, ihracatı artıracağı düşünülen projenin başarıya ulaşması en büyük temennimizdir. Bu ‘Babayiğitler’ bu işi başarabilecek kapasiteye sahiplerdir. İnanırsak bu işin üstesinden geliriz.

Ne diyelim Allah ARGE’ye zeval vermesin. Saygılarımla.

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Aydın Alperen Erol

Latest posts by Aydın Alperen Erol (see all)