Her ne kadar yalaka gibi bir manaya sahip olduğunu düşündüğü için kendisinin amigo olarak adlandırılmasından hoşlanmasa da[1] Orhan Erpek, Türkiye futbol tarihine adını ülkenin ilk amigosu unvanı ile yazdırmış bir insandır. Amigo Orhan, Eskişehirspor’a kurulduğu yıl olan 1965ten itibaren amigoluk yapmaya başlamış ve aynı zamanda DSİ’de memur olarak hayatını idame ettirmeye çalışmış sıradan bir insandı aslında. Kırmızı kazağıyla, kahverengi ucuz iskarpinleriyle halktan birisiydi işte. Fakat Eskişehirspor taraftarı onu öyle benimsedi ve takip etti ki, bugün Türkiye’nin tribün kültürünün en önemli temel taşı olan efsane bir isime dönüştü. Peki, kimdi bu Amigo Orhan; biraz daha yakından inceleyelim.
Bir kere şu meşhur Mustafa Denizli’nin üstüne atlayan Amigo Orhan ile aynı kişi olmadıklarını belirterek başlayalım, zira birçok insanın aklına Amigo Orhan denilince o görüntüler geliyor. Bizim Amigo Orhan Erpek; centilmenliği ve ağır başlılığı ile yıllarca sempati kazanmış, rakip takım taraftarlarını sayıca üstün olmalarına rağmen püskürtmek yerine çiçeklerle karşılamış ve bu yüzden tüm ülke tarafından da sevilerek Milli Takım için de amigoluk yapmıştır. Kurulmasına öncülük ettiği tribün kültürü ilk zamanlarında diğer takımlar için öylesine bir endişeye yol açmıştı ki, İstanbul takımları başkanları tüm takım seyircilerini beraber hareket etmeye davet ediyordu. Kendisinin de belirttiği üzere artık onun başlattığı tribün hareketi İstanbul’a karşı Anadolu’nun sesiydi, yapılan tezahürat ise şöyle idi:
“İSTANBUL İSTANBUL DUY SESİMİZİ, İŞTE BU ANADOLU’NUN AYAK SESLERİ”
O dönemde Eskişehirspor 1969-1970 sezonunda ucu ucuna şampiyonluğu kaçırarak ikinci olmuş ve Türkiye Kupası’nı İzmir ve İstanbul takımları dışında kazanan ilk takım olmuştur. Bu başarıların arkasında taraftarın rolü çok büyüktür, Amigo Orhan eşliğinde maç öncesinde ilk defa “Bir Baba Hindi” tezahüratı yapan taraftarlar olarak ve ayrıca 20 bin kişinin tek bir ağızdan aynı anda bunu yapması bile görülmüş bir şey değildi. Ve halen de hep bir ağızdan Eskişehir tribünlerini inleten “Es Es Es Ki Ki Ki Eski Eski Es” tezahüratını maç boyunca avazı çıkana kadar söyleyen 20 bin kişilik bir güruh da o dönem birçok futbolcu üzerinde çok büyük baskı yaratmaya yetmiştir zira bundan önce Galatasaray ve Fenerbahçe gibi kulüplerin seyircileri ancak gol olduğunda hep bir ağızdan bağırabiliyordu. Bu yüzden Amigo Orhan çokça kez milli maçlarda görev almış, hatta Fenerbahçe’nin Manchester City ile 1968te yaptığı Avrupa maçında 41 kişilik orkestrası ile desteğe gitmiş ve Fenerbahçe maçı 2-1 kazanmıştır.[2]
Amigo Orhan’ın öncülük ettiği tribün kültürünü Eskişehirspor üzerine ilkleri koyarak devam etmiş, tribünlerde ilk koreografiyi yapmasıyla ve ilk bandoya sahip tribün grubu olması ile de ülke tribün kültürüne katkı sağlamıştır.
Kaynakça
[1] http://www.spor26.com/haberdetay/7526-amigo-ismini-sevmiyorum.html
[2] http://www.sakaryagazetesi.com.tr/makale/fenerbahce–mcity-amigo-orhan-1998/
Melikşah Cengiz
Latest posts by Melikşah Cengiz (see all)
- İMAR “BARIŞI” MI, İMAR “AFFI” MI? - 28 Ağustos 2019
- TARİHİN İLK DEMİRSPOR’U: ESKİŞEHİR DEMİRSPOR - 18 Ağustos 2019
- Türkiye’nin İlk Amigosu Orhan Erpek - 3 Haziran 2019
- What Was The “Turk” Throughout History? - 30 Mayıs 2019
You may also like
2 thoughts on “Türkiye’nin İlk Amigosu Orhan Erpek”
Comments are closed.
Büyük bir değer Orhan Abi, kendisi hala yaşıyor haberiniz var mı?
Ayrıca Orhan Abi’nin kurduğu Tribün grubu AYDER Türkiye’nin ilk Dünyanın sayılı tribün gruplarındandır. Malesef Kızılcıklı-Nefer-Ayder kavgalarından sonra varlığı kalmadı eski günler mazide kaldı Atatürk Stadının da imhasıyla. Daha güzel günlere inşallah. AYRICA TÜRKİYEDE İLK KEZ TRİBÜN VE ULTRAS KÜLTÜR DE ORHAN ABİDEN GELİR!KALSA DA SON NEFES YİNE DE ESES!