Sabiha Gökçen’ in Hayatı

Dünyanın ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarda ailesini kaybeden Gökçen, Mustafa Kemal’e giderek okumak istediğini söylemiştir. Bu olayın ardından Mustafa Kemal, Sabiha’yı evlatlık edinmiş ve çeşitli okullarda öğrenim görmesini sağlamıştı. Hatta Sabiha Hanım’a, Gökçen soyismini veren Mustafa Kemal Atatürk’tür. 

Hatta Mustafa Kemal, Gökçen’in uçuş eğitimlerinde gösterdiği başarılardan dolayı ona şöyle söylemiştir: “Beni çok mutlu ettin. Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim. Belki de dünyada ilk askeri kadın pilot olacaksın. Bir Türk kızının dünyadaki ilk askeri kadın olması ne iftihar edici bir olaydır değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin.”

Sabiha Gökçen 1935 yılında Türk Kuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılık sektörüne yönelmiştir. Önce Türk Kuşu Sivil  Havacılık okuluna girmiş, bu dönemde 7 erkek öğrenciyle birlikte Kırım’a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu’nda da Savmi Uçan ve Muhittin Bey’den özel uçuş dersleri almıştır.

Gökçen 1937 yılında ise Tunceli’de çıkan isyanı bastırmak için başlatılan Dersim Harekatı’nın hava saldırısı safhasında yer alan ilk kadın savaş pilotudur.

1938 senesinde Fransa’nın Hatay’ı Suriye’ye devretmeye hazırlandığı yolundaki haberler sert tepkilerle karşılanmış ve Mustafa Kemal’in emriyle üniformasını giyen Sabiha Gökçen Fransız elçisinin önünde havaya üç el ateş etmiş, “Hatay’ın vatana katılması için gerekirse silahlanırız.” sözlerini kullanmıştır.

Sabiha Gökçen manevi babası olan Mustafa Kemal’ i kaybedince ordudan ayrılarak, Türk Kuşu Uçuş Okulu’nda başöğretmen olarak çalışmaya devam etmiştir. 1940 yılında Üsteğmen Kemal Esiner ile evlenmiştir. Sabiha Gökçen 22 Mart 2001’de Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde vefat etmiştir. Kabri ise Ankara Cebeci Askeri Şehitliği’ndedir.

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Ayda Tonar

Latest posts by Ayda Tonar (see all)