Avrupa Birliği’nin Kırım’ın İşgaline Tepkisi

Rusya’nın Marmara’daki boğazlara hakim olma politikasını ne Rus Çarlığının yıkılması ne de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılması değiştirmemiştir. Ruslar, tarihi ülkülerini gerçekleştirmek için Türk topraklarına yüzyıllardır saldırmakta ve ilhak etmeyi başardıkları topraklarda Türklerin dilini, dinini ve hatta isimlerini değiştirmekte, mallarını gasp etmekte ve geri kazanılmasını engellemektedir.
Doğu Türkistan’da uygulanan zulmün bir benzeri, bu defa Ruslar tarafından asırlardır Kırım’da uygulanmaktadır. Maalesef ki Türk kamuoyu hemen karşımızda, Karadeniz’in sonunda olan soydaşlarına sessiz kalmış durumdadır. Kırım’da Ruslar tarafından sistematik bir soykırım yaşanmaktadır. Her Türk’ün sınırların ötesindeki soydaşlarından alakadar olması elzemdir.

Kırım Dosyası dahilinde Kırım’da günümüzde ne yaşandığını okurlarımızın gözlerinde daha iyi canlandırmak adına, 1 Nisan 2020 tarihinde Brüksel’de, Avrupa Birliği Sözcüsü Peter Stano’nun Kırım’daki hukuksuz politika hakkındaki kısa demecini paylaşıyorum.

Ey güzel Kırım, Geleceğimiz günler yakın…

“Yakın zamanlarda bir kararname ile Rusya, Ukrayna sınırında Sivastapol ve Kırım topraklarında Rusya Federasyonu vatandaşı olmayan kimsenin toprak sahibi olamayacağını duyurdu.

Avrupa Birliği Kırım Yarımadasında Rusya tarafından gerçekleştirilen bu hukuksuz ilhakı tanımıyor. Açıkça görülmektedir ki Rusya’nın ilhakı uluslararası hukuk’a aykırıdır. Bu hukuksuzluk sebebiyle, Avrupa Birliği bu ilhakı tanımıyor. Bu ilhak teşebbüsü de diğerleri gibi Kırım Yarımadasını zor kullanarak Rusya ile birleştirmek için gerçekleştirilmektedir. Kırım Ukrayna’nın toprağıdır. Bu aynı zamanda keyfi mülk mahrumiyetlerine de yol açabilir.

Avrupa Birliği Rusya’nın Kırım Yarımadasını ilhakını durdurmasını beklemeye devam ediyor. Avrupa Birliği, Ukrayna’nın sarsılmaz bütünlüğü, egemenliği ve toprak bütünlüğünden yanadır ve bu sınırları tanımaya devam edecektir.”

Kaynak:

https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage_en/76884/Ukraine:%20Statement%20by%20the%20Spokesperson%20on%20the%20Russian%20land%20ownership%20decree%20affecting%20Crimea
(Alıntı Tarihi: 5,09,2020)

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Şahin Altıntaş