Kadınlar İçin Savunma Sporları

Kadınlar için spor denince akla ilk gelen savunma sporları.
Neden?
Çünkü kadınlar kendilerini korumak ve savunmak durumunda olmalıdırlar.
Aslında kadınları kendilerini koruyacakları ve savunacakları spor branşlarına yönlendirmek yerine, toplumdan onları kendilerini savunmasız düşündürecek yönelimleri kaldırmak ve yok etmek gerekir. Zira kadın Türk töresinde hep erkekle eşdeğer statüde tutulmuştur. Toylarda sadece kendini savunmakla kalmayıp tüm bir obayı savunacak fikirlerde bulunmuş ve hakan tarafından düşünceleri sorulmuştur.

Gel gelelim toplumdan bahsettiğim kadına yönelik yönelimleri tamamen ortadan kaldırana kadar ne olursa olsun kadınlar da erkekler gibi kendini savunmayı öğrenmelidir. Savunma sanatları bu konu için birebirdir. Savunma sanatları içinde kadının günlük yanında bulundurduğu aksesuarlar ile uygulayabileceği geliştirilmiş tekniklerde vardır. Ayriyeten hiç bir alet edevat kullanmadan çıplak el ile de savunma ve korunma öğretilmektedir. Hem aletli (günlük aksesuar) hemde çıplak elle yapılan savunma ve karşı atakların olduğu sisteme self defans (self defence ) denir.

Self defans bildiğiniz tüm savunma sporlarının içinde olan bir konudur. Tek bir branş değildir. Bunun yanısıra branşsal olarakda savunma ve saldırı branşları vardır. Bu branşlardan savunma ağırlıklı olanlar şunlardır;

* İlk sırada bence olması gereken eskrim branşıdır. Çünkü hem çok güç gerektirmez hem de çantanızda bulunan basit bir göz kalemiyle bile uygulanabilir teknik taktiklere ulaşabilirsiniz.

Bununla bereber diğer branşlar ;

* Wing Tsun: zayıf noktaları hedef alarak hızlı olmayı hedefler.

* Aikido: karşı kuvveti kendi lehinize kullanmayı hedefler
Bu branşlar savunma ağırlıklı olanlardan birkaçı.

Peki sadece savunma değil de hem savunma yeri geldiğinde de saldırı gerektiren branşlar da vardır. Bunlardan ülkemizde de en çok rağbet gören branş Taekwondodur. Bu branşlar genellikle müsabık ve gösteri olarak kendi içinde ikiye ayrılır.

* Karate ( birden fazla kategoriye ayrılır. Kendi içinde teknik taktiksel olarak bölünmüştür. Tv de genellikle izlenilen karate müsabakaları ya shotokan karatedir ya da kata olarak adlandırılan gösteri müsabakalarıdır.)

* Boks ( yumruk ve denge ile bütünleşmiş fazlasıyla dayanıklılık isteyen savunma, saldırı ve karşı atakların olduğu bir branştır.)

* Kick boks ( düz boksun yanısıra işin içine diz darbelerinin de dahil olduğu bir branştır. )

* Wushu ( kendi içinde 3′ e ayrılır; tao, sanda ve qinda. Sanda ve Qinda; savunma ve saldırı, tao ise gösteri müsabakasıdır. )

* Muay Thai ( Tayland da ortaya çıkan ve Güneydoğu Asya da sıklıkla karşılaşılan diz, dirsek, yumruk ve tekmenin olduğu oldukça sert ve dayanıklılık isteyen bir branştır.

Bu ve bunlar gibi daha birçok savunma ve saldırı ağırlıklı ayrı ayrı branşlar bulunmaktadır. Kadınların kendini en azından fiziksel olarak savunabilmesi için yapabilecekleri branşları kendimce açıklamaya çalıştım. Tabi ki tek temennim hiç ihtiyacınızın olmamasıdır. Az önce bahsettiğim tüm branşların içerisinde belli bir disiplin vardır. Bu disiplin öğrenileni gerekmedikçe kullanmamayı ve savunmasız bir kişiye yardım amaçlı kullanmanın daha yararlı olacağını vurgular.

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Talha Kalkan

Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Latest posts by Talha Kalkan (see all)