Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Yeni Düzen

Covid 19 ile birlikte en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm sektörü oldu. Tüm dünya ülkelerinin özellikle ; Yunanistan, İspanya , İtalya ve Fransa başta olmak üzere Türkiye’de bu virüs sebebiyle turizm çalışanlarının ve yatırımcıların da maddi olarak güçlük çekmesine, küçük ölçekli konaklama-yiyecek içecek işletmelerinin hizmet verememesi ve yapılan yatırımların zararına sebebiyet verdi . Hala hizmete açılmamış lüks oteller ve restoranlar var. Ve mağduriyete uğramış turizm çalışanları…
Türkiye turizm pazarlamasında oldukça verimli bir Akdeniz ülkesi.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 verilerine göre turizm gelirimiz 34 milyar 520 milyon 332 bin dolara çıkmış, 51,7 milyon ziyaretçi ağırlandığı belirtilmiş. Bu yıl maalesef bu oranlar oldukça düşük. En son verilere göre Türkiye’deki Nisan ayı turizm akışı %90’lık kayıp yaşamış. Şu an için turist vizesinin yasak olmasından dolayı yerli turist teşvikiyle birlikte eski temposunu korumaya çalışıyor ama misafirlerin hijyen ve tedbir kaygıları da oldukça yüksek. Özellikle restoran, lokanta ve kafelerin denetimi misafirlerin merak ettiği bir konu haline geldi. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı yiyecek içecek işletmeleri için bir genelge yayınladı. Genelgeye göre ;
“MUTFAK VE SERVİS ALANLARI
-Gıda güvenliği ve mutfak hijyeni uygulamalarının ilgili mevzuat ve yönetmeliklere uygun yapılması sağlanır.
-Gıda üretim alanına ham madde ve ürün sevklerinde ve mutfak alanında hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipman bulundurulur. Mutfak alanlarına görevli olmayan personel giremez.
-Bütün gıdalar kapalı dolaplarda veya üzeri kapalı şekilde saklanır.
-Çapraz bulaşmayı önlemek için, işlem görmemiş gıda maddeleri ile hazırlanmış gıdalar mutfakta birbirlerinden ayrı yerlerde muhafaza edilir. Ayrıca, hiçbir gıda maddesi zeminle temas ettirilmez.
-Mutfak ve ilişkili alanların, mutfakta kullanılan her türlü donanım ve ekipmanın, tezgâh ve saklama alanlarının temizlik ve hijyeni düzenli olarak sağlanır. Elle sık temas eden yüzeyler 1/100’lük çamaşır suyu ile düzenli olarak silinir.
-Servis malzemeleri (tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak gibi) bulaşık makinasında yıkanır.
-Mutfak personeli çalışma esnasında iş kıyafeti ve kişisel koruyucu ekipman kullanır, ellerini düzenli olarak yıkar ve antiseptik ile temizler.
-Mutfakta, personelin uyması gereken kurallar ve iyi hijyen uygulamaları ile ilgili görsel/yazılı bilgilendirme yapılır.
YEMEK SALONU VE GENEL KULLANIM ALANLARI
-Asansörlerin içine 1’er metre ara ile sosyal mesafe yer işaretleri yapılarak, toplam kapasitesinin üçte birini geçmemek kaydıyla kapasitesi belirlenir ve yazılı/görsel bilgilendirme yapılır.
-Yemek salonları, giriş alanı ve holü, ilave salonlar gibi genel alan kullanımları ve açık alanlar dahil tesisin tamamı sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenir.
-Tesisin içinde veya dışarısında sıra oluşabilecek her yerde 1 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılır.
-Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan veya bir grup olarak gelen misafirler arasında uygulanmaz.
-Yemek servisi verilen masalar arası mesafe 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenir.
-Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterir.
-Her masada el antiseptiği veya kolonya bulundurulur.
-Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapılır, servis ise mutfak personeli tarafından sunulur.
-Çay/kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçların kaldırılması veya misafirin servis elemanı aracılığıyla servis alması sağlanır.
-Yemek masaları ve sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanımından sonra uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanır.
-Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılır.
-Genel kullanım alanlarının ve genel müşteri tuvaletlerinin girişlerinde, geniş salonların farklı yerlerinde el antiseptiği bulundurulur.
-Genel tuvaletlerin giriş kapıları mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenir, düzenlenememesi halinde giriş kapılarının kollarının sık sık dezenfeksiyonu sağlanır.
-Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları hizmete açılmaz.”
maddeleri bulunuyor. Böylece hizmete açılmış işletmelerin misafirlerine daha güvenilir ortamlarda yemek yemelerini sağlıyor. Ayrıca bakanlıkça,konaklama hizmeti veren işletmelerin de daha güvenilir bir konaklama yapabilmesi için “güvenilir turizm sertifikası” programı gerçekleştirilmektedir.
Bu yıpratıcı sürecin kısa zamanda sona ermesini ve aylardır ücretsiz izne çıkarılmış olan turizm personellerinin bir an evvel iş başı yapmasını diliyorum.
Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Ayda Tonar

Latest posts by Ayda Tonar (see all)