Dünya Mutfaklarında Yeni Trend: Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı

Hem aşçı olup hem de fotoğrafçılık öğrencisi olarak sosyal medyanın yiyecek-içecek sektörü ve gastronomi turizmi üzerindeki etkilerinden kısaca bahsedeceğim sizlere.

Dünya mutfaklarının  hızlı ve inovasyonel bir şekilde yeni trendler haline gelmesi beslenme alışkanlıklarımızı büyük oranda değiştirdi. Artık tabağın içerikten daha çok görselinin tatmin edici olması, pazarlama ve satış kriterlerinin değişimine de yol açtı.

Yiyecek-içecek sektörü artık bize bir ihtiyaç olarak değil de konfor alanı oluşturmakta. Bunda; reklamlar, animasyonlar, dergiler, menüler, video ve fotoğrafların büyük bir payı var. Ve tabii ki gelişmiş internet ağı. Artık istediğimiz yiyecek içecek destinasyonlarına , yemek bloglarına, telefonumuza yüklediğimiz uygulamalarla farklı tariflere hızlı bir şekilde ulaşmamız mümkün.

Yemeğin her zaman karın tokluğundan daha çok estetik algısına vurgu yapılması taraftarıyım. Çünkü yemeğin kişinin gözüne hitap etmesi o yemeği lezzetli kılan en büyük etkenlerden biri. Bu işi daha profesyonel ve işlevsel hale getiren “yemek stilistleri ve fotoğrafçıları” alanında yeni, bir o kadar da kriatif bir istihdam alanı oluşturmuş durumda.

Fotoğrafçılık mesleğinin bir dalı olan yemek fotoğrafçılığından bahsedersek eğer; gün ışığıyla birlikte doğru bir ayarlama ve kompozisyon oluşturarak güçlü, doğal ışık altında renkli alanın içinde yer alan dekoru, baskın yiyecek ve içecekleri güzel bir görsel ile fotoğrafçı gözünden fotoğraflarını çekme işidir. Yani işin daha çok teknik kısımlarıyla ilgilenirler.

Yemek stilisti ise; yemeği pişirme tekniklerinden, yemeğin nasıl görünmesi gerektiğine, sunumunda hangi malzemelerin kullanılarak yemeğe uygun bir konsept belirlenmesi gerektiğine kadar birçok ayrıntısına hakim olmalıdır. Yiyecek ve içecek fotoğrafında yemeğe uygun bir konsept belirledikten sonra hangi propların kullanılacağının araştırmasını yapmalı ve seçmelidir. Bu durumda her yemek fotoğrafçısı aynı zamanda yemek stilistidir de , demek doğru olmayacaktır. Yemek stilistleri , temel mutfak bilgi birikimine sahip olan meslek erbablarıdır.

Yemek fotoğrafçılığında yiyecek ve içeceklerin çekime hazırlanması aşamasında, ileri gastronomi füzyon mutfaklarının yaratıcılığı ile yemek stilistlerinin sanatları, dokunuşları ve armonisi devreye girmektedir. Bu da bir tabağın cazibesi ve çekiciliği için çok gerekli bir tarz ve tavırdır. Bu anlamda her ürünün kontrastı veya uyumuyla bir araya getirilmesi çok önemli bir detaydır.

 

2020 turizim pazarlamasında , zincir oteller ve lüks restoranlar menülerini özenle oluşturup , reklamlarını gerçekleştirmek için özel yemek fotoğrafçıları ile sözleşmeler yapıyor. Bu mesleğin iyi bir gelir kaynağı taşıdığını söyleyebilirim. Ayrıca fotoğrafçı tarafından çekilen fotoğrafların, fotoğrafçıya ait olduğu , işletmenin fotoğrafçının adıyla menülerinin pazarlamasını yapmasının hukuki bir işlem olduğunu da belirmek isterim.

 

(Fotoğraflar şahsıma aittir.)

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Ayda Tonar

Latest posts by Ayda Tonar (see all)

1 thought on “Dünya Mutfaklarında Yeni Trend: Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı

  1. Hanımabla biz öğrenciyiz evde makarna yumurta falan yiyoruz biraz da döğüş savaş paylaşsan iyi olur aslında

Comments are closed.