Düşen Petrol Fiyatları

2020 Ortadoğu’da fazlasıyla ilginç gelişmelere sahne oldu.Dünya bir anda küresel savaşın eşiğine geldi, ardından sular duruldu ve ılımlı açıklamalarla ortam sakinleşti.Petrol fiyatları son dört ayın en yüksek değerine 70 Dolar’a  çıktıktan sonra yüzde 4 niteliğinde inanılmaz bir değer yitirdi ve bunun birazda Trump’ın psikolojisinden kaynaklandığı görülmektedir.

Ocak başındaki olaylarda İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD füzeleri ile öldürülmesinin ardından iki ülke arasında savaş endişesi çıktı ve iki ülke savaşın eşiğine geldi.

Buna rağmen Trump İrana barış mesajı verdi ve bu gibi askeri eylemlerin ekonomik yaptırımlar için olduğunu söyledi.

Fakat bütün bu olaylara rağmen Dünya Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden çok petrol fiyatlarının neden düştüğünü tartıştı.
http://bigpara.hurriyet.com.tr/kobi/dunya-emtia-borsalari/brent-petrol/http://bigpara.hurriyet.com.tr/kobi/dunya-emtia-borsalari/brent-petrol/

Bu yazımızda Amerika’nın petrol fiyatlarının üzerindeki etkisini konuşacağız.

ABD’nin Dünya üzerinde söz sahibi olduğu, siyasi ve askeri olarak Dünyaya hakim olduğu aşikardır.Fakat kimse ABD’nin ekonomik değerlerini konuşmuyor.Bunun sebebi ise yeraltı kaynaklarına sahip olmamasıdır.Çünkü kendi doğal zenginliği olmayan ülkelerin zenginlikleri geçicidir ve bu zenginlikleri ellerinde tutamazlar.ABD Suudi Arabistan üzerinde söz sahibidir.Suudi Arabistan’ın Yemen’i bombalaması ve petrol kaynaklarını heba etmesi ise tamamen bir Amerikan oyunudur.

Bunun nedenleri şu şekildedir;

Amerika’nın, Suudi Arabistan’dan sağladığı bedava petrollerin diğer ülkelerde bulunmasını istememesi,

Amerika’nın Ortadoğu’nun yeraltı  kaynaklarını sömürmek istemesi (Çünkü Amerika kendinde olmayan hiç birşeyin başkasında olmasını istemez.Bize baskı yapması da bu yüzdendir.)

Amerika’nın yeni icat ettiği elektrikli arabaların satılmadığından, satılması için petrolün ortadan kalkmasını istemesi.

Ekonomik olarak bu kadar uğraşın içinde olan bir ülkenin elbette ekonomik olarak söz sahibi olması beklenemez.

Amerika’nın Dünya üzerinde söz sahibi olduğuna inananlar Çin’in Amerika’yı sadece ekonomik değil her anlamda tehdit ettiğini görmemektedir.

Uzun lafın kısası Amerika’nın Kasım Süleymani’yi öldürmesi de petrol yataklarını bombalaması da tamamen ekonomik olarak güçlenmek içindir.Amerika Dünya üzerindeki açığını böyle kapatmaya çalışıyor.Petrol’ün fiyatının çıkması Amerika’nın Suudi Arabistan’dan sömürdüğü petrolleri dünyaya yüksek fiyattan satmak, petrolün fiyatının düşmesi ise ki son zamanlarda petrol değer kaybetti.Amerika’nın elektrikli arabaları icat etmesi ile ilgilidir.Yani burada Amerika’nın petrol yatakları üzerinde ve fiyatları üzerinde etkin olduğunu görüyoruz.

Türk Milletinin ise artık özüne dönmesi ve hem yeraltı kaynaklarıyla hem de milli sermayeleriyle hem Amerikanın hem Çin’in önüne geçmesi gerekmektedir.

Kimse şunu unutmasın ki Türk Milleti bu güce sahiptir.

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Ömer Faruk Şenokur