CEO’ların İstifa Etmeleri

CEO (Chief Executive Officer), yönetim kurulundan aldığı hedefi gerçekleştirmek için strateji oluşturup uygulayan; şirketin bugününü yönetirken yarınını da planlayan ve yönetim kuruluna hesap veren kişidir. CEO, yöneticilerin yöneticisidir. Büyük şirketlerde yönetim kuruluyla icra kurulunun arasında bağlantıyı kuran kişidir.

Bu yazıda son zamanlarda CEO’ların istifa etmelerini, neden istifa ettiklerini tartışacağız.

Dünyanın dev şirketlerinin CEO’ları son haftalarda art arda istifa etmeye başladı. Kimi bir çalışanıyla ilişkisi çıkınca görevini bıraktı, kimi satış hedeflerini tutturamadı.

Dünyada istifa eden CEO’lardan bazıları;

Dünyaca ünlü giyim markası GAP’ın CEO’su Art Peck bugün şirketteki görevinden istifa etti.

Dünyanın en zengin ikinci insanı Bill Gates kurucusu olduğu Microsoft’tan hayır işlerine daha fazla vakit ayırmak adına istifa etti.

Dünyanın en zengin ikinci insanı Bill Gates kurucusu olduğu Microsoft’un yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti.

CEO’ların sigorta güvencesi vardır.Fakat CEO’ların art arda istifa etmesi neyi ifade ediyor?

Son zamanlarda Kapitalizm’in gücünün kırıldığı görülmektedir.

Kapitalizm, özel mülkiyetin ve sermaye sahiplerinin oluşturduğu ve sürekli kâr amacı olan bir sistemdir.

Kapitalizmin gücünün kırılması ona tepki olarak doğan Sosyalizm’in gücünün artmasına vesile olur.CEO’ların istifa etmesi ise bu durumu göstermektedir.Kapitalizm’i yok etmek isteyenler büyük şirketlerin CEO’larının aklını mı çeldi?

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra etkisini kaybeden Sosyalizm hem dünya ekonomisinde sözünün geçmesi hem de kaybolan itibarını yeniden elde etmek için bu hamleyi yapmış ve büyük şirketlerin CEO’larını Kapitalist sistemi devirmeleri karşılığında Amerika üzerinden Dünya’da iktidar sağlayacaklarını söyleyerek kandırmış olabilir.

İstifa eden CEO’lar bu ümit içinde istifa etmişler ve bunun sonucunda Kapitalizm yok olacak ve Sosyalizm hakim gelecektir.Sosyalizm de taktiğini değiştirecek ve şirketlere dayanan Liberal bir Sosyalizm kurulacaktır.Çünkü Dünya’daki sistem artık sadece para ile yürür hale gelmiştir.Kapitalizm de paraya dayanan bir sistem olmasına rağmen bütün Dünya şunu görecek ki para sistemi bile devirir.

O yüzden ne Kapitalizm’in ne Sosyalizm ‘in Dünya üzerinde hakim gelmemesi için şirketler açmalıyız ve Türk şirketler olarak hem Kapitalizm’i hem Sosyalizm’i kendi sistemiyle devirmeliyiz.

Unutmayalım ki Dünya artık şirketlerle yönetiliyor.

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Ömer Faruk Şenokur