MİLLİ ARAÇ İTALYAN TASARIM!

Son günlerde artan haberler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27 aralıkta sürüş testi gerçekleştirecek olması ile beraber yerli araba konusu tekrar gündemde. Tabi bunun yanında proje için önemli gelişmeler yaşandı. Daha önce şirketler hakkında bilgi vermiştik. Şimdi ise girişim grubundan biraz bahsedelim.

Babayiğitler; Kök, Anadolu Grubu, Zorlu, Turkcell ve BMC. Bu 5 şirket  28.500.000 TL yatırım sermayesiyle şirketin %19 ortağı. Destek niteliğinde grubun içinde yer alan TOBB’un hissesi ise %5. Şirket sermayesi an itibariyle 150.000.000(yüzeli milyon) TL. Önümüzde ki günlerde halka açılması bekleniyor.

Şirket İstanbul’daki yerinden Gebze’ye geçişini yaptı. Şirketin CEO’luğuna 1 yıl önce Gürcan KARATAŞ getirilmişti. Gürcan Bey Özellikle Bosch şirketinde yaptığı başarılı çalışmalar neticesinde neredeyse tüm Alman endüstrisi tarafından çok iyi tanınıyor. Üretilecek araçtan beklentisi en yüksek olan kişi kendisi. Çünkü demeçlerine göre yok yok bir proje. Konfordan güvenliğe, markadan kaliteye, mobiliteden motora kadar her şeyin dünya standartlarının üzerinde olmasını istiyor. Anlaşılan o ki, ilk yatırım maliyetleri ve araç özelliklerini düşündüğümüz aracın fiyatı çok da uygun olmayacak ya da her eve girebilecek cinste olamayabilir.

Üretim grupları yeni kurulmaya başlandı. Üretimin başına da Sergio Rocha (Operasyonlardan Sorumlu Üst Düzey Yönetici) getirildi. Kendisi çok tecrübeli. Zaten diğer mühendisler de en az 13-15 yıl deneyimleri olan uzmanlar. Girişim grubunun personel sayısı 200 civarında. Fabrikanın yapımına önümüzdeki yıl başlamayı planlıyorlar. Üretime ise 2021 yılında revizyonlar sonucunda başlanacağını öngörüyorum.

Yerli ve milli aracımızı İtalyan Pininfarina şirketi tasarlayacak. Yerli araca ithal tasarım!  Şirket bu işte çok iyi. Vietnam yerli araç için aynı tasarım şirketini tercih etti. ‘Fadıl’ isimli aracın görselini aşağıya bırakıyorum. Bir altında da dün Sn. Varank’ın  yerli araçla verdiği pozu verdim.  Fadıl ile bizim aracın tasarımı çok yakın olacağa benziyor.

Vietnamın Yerli Aracı (FADIL)

 

Bu gelişmeleri sağlıklı değerlendiremiyorum. Çok güzel bir ekip kuruluyor. Ancak yerli ve milli aracımızın tasarımında ben kendimize özgü dokunuşlar olmasını isterdim. Belki olacaktır. Buradaki problem şirketi yönetenler ile benim beklentilerim veya değerlere bakış açım. Biliyorum ve tanıyorum dünyaca ünlü otomotiv tasarlayan Türk mühendislerimizi.  O zaman neden İtalyan bir şirket tasarımımızı yapıyor.

%100 yerlilik mümkün değil ancak gereken hassasiyetin verildiğini düşünmüyorum. Örnekle açıklamak gerekirse, yakıt pili teknolojimiz yok. Bu konuda destek alalım tabiki. Kullanacağımız bazı malzemeleri ithal etme meselesine de bir şey diyemeyiz. Ancak sınırlarımızı zorlamıyoruz. Son günlerde düşünüyorum, acaba holding kafasıyla milliyetçilik yapılamaz mı? Ya  da yerli-milli kavramlarını ben mi yanlış biliyorum.

Sizlerden isteğim yerli araçtan beklentileriniz ve yerli-milli kavramlarından ne anladığınız. Sosyal medyadan veya yorum atarak katkı sağlarsanız çok memnun olurum.

Güzel Günlere…

 (27 Aralık Cuma Günü Sn. Cumhurbaşkanı Tarafından Gebze Bilişim Vadisinde Test Sürüşü Yapılması Planlanmaktadır)

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Aydın Alperen Erol

Latest posts by Aydın Alperen Erol (see all)

1 thought on “MİLLİ ARAÇ İTALYAN TASARIM!

  1. Yerli araç konusunda çok istekli görünen bir kesim var. Tabii ki bizi de heyecanlandıran bir gelişme yaşanıyor. Özellikle otomotiv sektöründe çalışacak kesim olmamızdan ötürü. Yerli aracın tasarımının İtalyan tasarım olması benim açımdan olumsuz bir durum değil. Neden? diyecek olursanız bunu şöyle izah edeyim. Artık Global bir Dünya da yaşıyoruz. Büyük ve gelişmiş firmaların dış dünyaya kendini kapatması imkansız. Bunu da kaliteden ödün vermeyerek yapmak zorunda. Bizim insanımız bile sırf motoru yerli değil diyerek yapılan iş makinelerini beğenmezken dünyaya bu aracı nasıl beğendireceğiz? Örnek vermek gerekirse Japonlar Nissan GTR modelinin son aracını da İtalyan tasarım şirketine yaptırmıştı. Bize has çizgiler barındırmasını istersek bunu sonraki süreçte yapabiliriz. Mesela Audi BMW Mercedes Volvo gibi firmaların tasarımlarında hep belirleyici özellikler, hatlar mevcuttur. İlerleyen süreçte tasarımlar bu hususlar göz önünde bulundurularak devam edilirse bize has bir tasarım oluşturmayı başarabiliriz. Aracın her kesime hitap edememesi gibi bir durumda söz konusu. Çünkü muhtemelen SUV tipi bir araç olacak. İşaretler bu yönde ve özelliklerinin dolu dolu olacağı da yetkili kişiler tarafından belirtilmiş. Eğer kaliteli bir araç yapmak istiyorsak ya da bunu belirtiyor isek sözümüzün arkasında durmalıyız. Vatandaşın daha kolay alacağı bir araç olmasını istiyorsak bu konuda da vergi muafiyeti devreye girebilir. Volkswagen marka araçlarda bu konudan yola çıkılarak üretilmiştir. Kelime anlamı olarak ta halkın arabası anlamına gelir ancak hali hazırda fiyatları lüks marka araçlarla kıyaslanan bir firma durumunda. Genel olarak özetlemek gerekirse başlangıç olarak tabii ki daha da iyi durumlar olabilirdi. Bizim mühendislerimizin tasarladığı gibi. Ancak kaliteli bir araç istiyorsak işi ehline bırakıp onlardan tecrübe kazanmamız gerekiyor ve bu öğrendiklerimizin üzerine ekleyerek ilerlemeliyiz.

Comments are closed.