Yüksek Vekâletin Alçak Vekiline (Osman Y. Serdengeçti)

Osman Yüksel Serdengeçti İstanbul Üniversitesi’nin Felsefe şubesinde okurken, büyük şairimiz Mehmed Akif vefat eder. (27 Aralık 1936) Cenazeye kitlesel katılım “siyasi sebeplerle” yasaklanır. Fakat Serdengeçti bu yasağı dinlemez ve öğrencileri örgütleyerek cenazeye devasa bir kalabalık toplar. Tabii cezasız kalmaz. Üniversitesiyle bağı kesilir ve 5 yıl boyunca yüksek öğrenimden men edilir.

5 yıllık cezasının tamamlanmasının ardından yeniden sınava giren Osman Yüksel bu sefer Ankara Üniversitesi’nin Felsefe bölümüne kaydolur. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde 1942 yılında başlayan öğrenimi 1944’ün 3 Mayıs’ına dek sürer.

Meşhur 3 Mayıs “safarisinde” avlanan milliyetçilerden birisi de Serdengeçti olur. Tutuklanır. İşkence görür. Bir kez daha üniversitesiyle ilişiği kesilir.

Mahkemeden beraat kararını alır almaz Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurur. Talebi gayet basittir: Herhangi bir suç işlemediği kanunen onaylanmıştır ve suçsuz birisi olarak fakültesini bitirmek istemektedir.

Aralıksız dilekçelerine Maarif Vekaleti’nce cevap verilmez. En sonunda çileden çıkan Serdengeçti, doğrudan Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in şahsına aşağıdaki dilekçeyi yazar.

Yüksek Vekâletin Alçak Vekiline /ANKARA

3 Mayıs 1944 hadiselerine öncülük yapmak, gençliği kışkırtıp tahrik etmek suçuyla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Felsefe Şubesi’nin son sınıfının son noktasında bir telefon emrinizle okuldan atılan, ben Osman Yüksel, İstanbul’a sürülüp örfi idare komutanlığının emrine teslim edildikten, tabutluklara tıkılıp, zincirlere vurulduktan sonra suçsuz olduğum anlaşılmıştır. Kader beni yine sizin karşınıza dikmiştir.

Hakkımı istiyorum efendi, hakkımı …!

Senden bahşiş istemiyorum …!

İmtihan hakkımı ya verirsin ya zorla alırım…

Beni, tuttuğum yoldan Yücel değil, ecel gelse döndüremez..!

Bu aşkı bu ateşi hiçbir şey söndüremez…!

“On kuruşluk pul ve Osman Yüksel imzasıyla” verilen bu dilekçeye de olumlu/olumsuz bir cevap verilmez.

Fakar Serdengeçti Dergisi’nin 2. sayısında yer alan bir iki eleştiriyle alakalı Hasan Ali Yücel tarafından dava edilir. Davalar neticesinde yine hapse giren Serdengeçti, epey bir uğraş vermesine rağmen mezun olamaz.

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Fırat Kazganoğlu

Meçhul bir zamanda doğdu. Muammaya müptela. Türkçü. Yazar.