Işık Koşaner’in İstifa Mektubu

2011’de Fethullah’ın kopilleri olanca güçleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne taarruz ediyorlardı. Ergenekon, Balyoz ve açılan onlarca dava, tutuklamalar, karakter suikastleri… Türk’ün son yarım asırda çıkardığı kahraman ruhlu insanların tamamı tutuklandı. Askerlik, darbecilik ile eş anlamlı gösterilmek istendi.

Silahlı Kuvvetlerin eli kolu bağlandı. Fakat bir şeyler yapılmalıydı. Genelkurmay karargâhı yapılacak olanı belirledi. Komuta kademesi istifa edecek, millete neden istifa ettiklerini açıklayacaklardı. Umulur ki millet ordusuna sahip çıkacaktı. Aksi takdirde yazılan metin tarihe not düşülmüş olacaktı.

Tarihe not düşülmüş oldu.

2011 yılı Yüksek Askerî Şûra’sına iki gün kala; 27. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit istifa ettiler.

İstifa mektubu, “Veda Mesajı” başlığıyla ve Işık Paşa’nın imzasıyla yayınlandı.

Bir gün sonra Taraf Gazetesi “Daha Karpuz Kesecektik” manşetiyle çıktı. Başta Hasan Cemal olmak üzere şimdi muhalif gözüken “operasyonel” kalemler yazılar döşendiler. Genelkurmay Başkanı’nın istifasının haber değeri taşımadığını yazarak, bu durumla övündüler.

Karpuz kesecek olanlar, karpuz gibi yarıldılar. Genelkurmay Başkanı’nın istifasının haber değeri taşımadığını düşünenler, bugün hiçbir değer taşımıyorlar.

Tekrarının yaşanmaması için, yeni teşebbüsler karşısında Türk milletinin uyanık kalması için Işık Koşaner’in istifa mektubunu yayınlıyoruz.

 

Değerli silah arkadaşlarım,

Şu anda 173’ü muvazzaf, 77’si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş, hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunmaktadır. Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, bir çok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir.

Bu durum, bir çok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır. Haklarında henüz hiçbir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şûra’da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır.

Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK’nın sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yaratılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi Silahlı Kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır.

Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır.

Şartlar ne olursa olsun TSK’nın kahraman mensuplarının kutsal görevlerinde bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üstün disiplin, cesaret ve fedakarlıkla başarıya ulaşacaklarına olan kesin inancımı bir kez daha güvenle ifade ederken, TSK’nın tüm mensuplarına sağlık ve esenlikler dilerim.

27. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, 29 Temmuz 2011 Cuma.” 

Please follow and like us:
The following two tabs change content below.

Fırat Kazganoğlu

Meçhul bir zamanda doğdu. Muammaya müptela. Türkçü. Yazar.